Omkring 2200 renar ska slaktas i Norge. Anledningen till detta är för att försöka stoppa spridningen av en dödlig sjukdom som drabbar hjortdjur, CWD.

CWD är en neurologisk sjukdom som har drabbat många hjortdjur i Nordamerika de senaste decennierna. I Europa upptäcktes de första fallen förra året, då tre vildrenar och två älgar i Norge insjuknade. I Sverige har inga fall upptäckts hittills.

Jon Georg Dale, Norges jordbruks- och matminister ser beslutet om masslakt som svårt DSC_0054med nödvändigt. 

– Det är kanske det svåraste beslutet jag har tagit som jordbruksminister, och jag är säker på att många kommer ställa sig frågande till det, säger Dale till norska NRK, skriver Sveriges Radio

Beslutet från den Norska regeringen innebär att omkring en tiondel av alla landets vildrenar ska senast den 1 maj nästa år slaktas. Exakt hur slakten ska gå till ska nu utredas av expertmyndigheter samt det norska miljödepartementet. Besked kommer senast den 15 juni, skriver Sveriges Radio

Regeringen har även beslutat att man så snabbt som möjligt ska ta fram en plan över hur en ny vildrensstam ska kunna byggas upp i Nordfjella.