För familjen Hildén från Holmsund, utanför Umeå, fick skidsemestern i Tegelfjäll ett annorlunda avslut. 

– Vi hade gjort sista åket och skulle ta liften tillbaka till stugan. När vi står i bygelliften säger sonen plötsligt att det står en älg i liften. Han säger åt mig att fota den med mobilen, berättar Anders Hildén för SVT Nyheter Västerbotten

Han och sonen hojtade åt älgen för att försöka få den att flytta på sig, men det fortsatte att stå mitt i vägen för dem. Älgen höjde sedan på frambenen och sparkade till Anders Hildéns tioåriga son som var närmast älgen. Båda två ramlade av liften, men sonen lyckades klamra sig fast i bygeln och fortsätet upp för backen. 

– Jag åkte ner igen och berättade för liftpersonalen vad som hänt. Jag hoppade på liften igen för att åka upp till sonen, då stod älgen kvar och hade fällt öronen. Den visade att den inte tänkte flytta sig, så jag tvingades hoppa av liften, säger Anders Hildén till SVT Nyheter Västerbotten.

När han släppte liften slog den till älgen som då sprang in i skogen. Skistar som äger liften agerade snabbt efter händelsen och avlägsnade den från området. 

– Vi fick tillstånd till skyddsjakt, när vi träffade på den betedde den sig som älgar ska. Så istället för att skjuta den så stötte vi bort den från området, säger Anders Aspholm, driftschef Skistar Åre, till SVT Nyheter Västerbotten.

 

Foto: Johan Olsson/arkivbild.