Tord Englund från Gäddvik, Ovanåkers kommun, fann under lördagen en av sina tackor dödad och delvis uppäten. Det var inte första gången Tord fått sina får dödade av varg, i höstas skedde en ytterligare attack som resulterade i tre döda får.

Tord har sina får i en cirka fem hektar stor hage ned mot en bäck i byn Gäddvik i Ovanåkers kommun. Han har varit i full gång med höskörden och satt under lördagen och putsade ett bete i hagen när han fick syn på några korpar och kråkor som cirkulerade.

– Jag tänkte inte så mycket på det då men senare började jag ana oråd. Jag gick ned med foderhinken till hagen och slog lite i den, då kommer de springande direkt. Då såg jag att det fattades en tacka, säger Tord.

Tord började leta i hagen och fick syn på två kråkor som flög upp från marken.

– Där låg hon, delvis uppäten, det hade skett någon gång under fredagen. Det är hemskt att hitta sina djur på det här sättet, säger Tord uppgivet.

Sone Persson från Länsstyrelsen har varit på plats för en besiktning och har bekräftat att det rör sig om ett vargangrepp.

Sone Persson (t h), Länsstyrelsen Gävleborg besiktar Tords tacka. Foto: Privat.

Redan i höstas fick Tord påhälsning av vargen, då hittades två får döda och ytterligare ett fick avlivas senare på grund av sviter från en misslyckad attack.