Ett återkommande arrangemang sedan 1967 inom Specialklubben för skällande fågelhundar, SSF, är Skallkungen som likställs med ett svenskt mästerskap för raserna norrbottenspets och finsk spets. Årets Skallkungen genomfördes helgen den 1 – 2 oktober i trakterna av Idre fjäll. Totalt deltog 10 hundar där var och en av dem representerade sina respektive lokalklubbar. I årets startfält deltog nio finsk spetsar och en norrbottenspets.

Skallkungen är ett två dagars prov där varje hund genomför ett prov vardera dagen. För att slutligen koras som Skallkung så gäller det att få den högsta poängen under någon av de två dagarna som provet pågår.

De fyra främsta i prislistan är även de hundar som representerar Sverige i nästkommande år av det Nordiska mästerskapet.

Som segrare i årets Skallkung blev finsk spetsen Karlsömarken Chili med sin ägare Daniel Wiklund från Vännäsby som under lördagen erhöll 85 p och blev därmed den hund som uppnådde helgens högsta poäng.

Resultatlista
1 Karlsömarken Chili, 85 p, Daniel Wiklund, Västerbottens kustland
2 Tukkikankaan Kaj, 81 p, Kent Renlund, Övrenorrbotten
3 Viterlidens Risto, 79 p, Viktor Byström, Ångermanland

Som nummer fyra placerade sig Tiurbakkens Sappo, 77 p, Sandra Johansson, Mellansverige , vilket blev det fjärde ekipaget i det svenska laget inför nästa års NM.

I nummer 12 av Allt om Jakt och Vapen finns en längre intervju med årets segrare Daniel Wiklund.