Miljöåklagare Åse Schoultz uppger att hon i dagarna går igenom det sista av förundersökningsmaterialet i fallet där man hittat blod från en varg på Valåssjön, Hälsingland, i februari 2017. Beslut om åtal utlovas komma under de närmaste två veckorna.

I februari 2017 upptäcktes blod från en varg på en sjö i Hälsingland, senare greps fyra män misstänkta för grovt jaktbrott, ytterligare två män grips i ett senare skede varav den ena misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott.

Sedan dess har förundersökningen pågått, beslut om åtal har aviserats vara på gång av miljöåklagare Åse Schoultz vid flera tillfällen. Första beskedet var före jul 2018, detta flyttades sedan fram till tidigast oktober 2019. Denna gång är beskedet alltså att beslut ska fattas inom två veckor.

– Jag håller på att gå igenom materialet nu, när du ringer. Meningen var att jag skulle varit klar den här veckan, men annat kom emellan, säger Åse Schoultz i en intervju med Svensk Jakt.

Advokat Sven Severin, som försvarar en av de misstänkta, har riktat skarp kritik mot miljöåklagare Åse Schoultz för hur förundersökningen hanterats. I en tidigare artikel i Svensk Jakt påpekar han att förundersökningar ska genomföras skyndsamt och varnar också för att långa handläggningstider kan ses som ett straff i sig, vilket riskerar att urholka förtroendet för rättsväsendet.

Källa: Svensk Jakt