mars-bjornEn björn sköts i ett renhägn på söndagsmorgonen i Fällfors, Skellefteå, efter att ha dödat två renar, rapporterar Norran.

– Det är ett elände. Vi har högdräktiga vajor som ska föda snart och de har utsatts för stress i flera dygn, säger renägaren som sköt björnen till Norran.
Renägaren blev kontaktad av en kvinna under fredagskvällen som hade uppmärksammat att en ren befann sig utanför renhägnen. Renägaren fann björnen sittandes på en skoterled intill renhägnet. Han sköt ett varingsskott och skrämde iväg honom. Men björnen var tillbaka i hagen vid halv tre samma natt och rev, berättade renägaren.

Renägaren tog därefter kontakt med länsstyrelsens men som inte utlyste någon skyddsjakt under helgen utan uppmanade renägaren till att förlita sig på paragraf 28 i jaktförordningen.

 

Paragraf 28 i jaktförordningen gör det möjligt för tamdjurs ägare att skydda sina djur från rovdjursattacker. Sedan fredagens händelser har renägaren även stått vakt vid renhägnen, vilket till slut ledde till att björnen sköts.

– Jag har försökt följa alla regler och jag hade inget val. Det är tur att det här är en stadig anläggning, björnen kunde ha ställt till med sådan oreda om att om renarna stack iväg, så hade vi aldrig fått tag i alla igen, säger renägaren till Norran.