Naturvårdsverket har avslutat sitt uppdrag att stärka svensk viltvård under perioden 2021–2024. Med stöd från Viltvårdsfonden har viktiga åtgärder genomförts för bland annat klövviltsförvaltning, vilt och trafik samt internationella gåsinventeringar. Insatserna visar på en bred och hållbar satsning för framtidens viltförvaltning.
Naturvårdsverket har slutfört ett flerårigt regeringsuppdrag som syftade till att stärka svensk viltvård med medel från Viltvårdsfonden. Fokus har legat på insatser inom flera områden, bland annat uppföljning av viltstammar, minskat lidande för trafikskadat vilt och utveckling av en adaptiv klövviltsförvaltning.
– Vi konstaterar att de insatser som levererats i tjänsterna har en stor bredd och att Viltvårdsfondens finansiering fortsatt är en viktig grund för en hållbar och effektiv svensk viltvård, säger Mona HansErs, enhetschef vid Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.
Fyra centrala områden
Arbetet har strukturerats i fyra huvudområden – adaptiv klövviltsförvaltning, vilt och trafik, jaktrapportering och viltobservationer samt viltprovtagning.
Samtliga tjänster har upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), med Svenska Jägareförbundet som leverantör. Denna organisering har möjliggjort effektiva och avtalssäkrade åtgärder för att stärka viltvården.
Nationell och internationell gåsförvaltning
Lunds universitet har haft ansvar för årliga gåsinventeringar, som bidragit med värdefull data för förvaltningen av gåspopulationer, både nationellt och internationellt. Dessa inventeringar utgör en viktig del av arbetet med att hantera populationsutvecklingen och skapa balans i ekosystemet.
Fokus på utveckling och långsiktig stabilitet
Naturvårdsverket betonar vikten av att fortsatt utveckla och förstärka tjänsterna inom viltvården. Flera utvecklingsmöjligheter har identifierats som kan bli nästa steg i arbetet. Den nyligen ändrade jaktförordningen ger också möjlighet att upphandla tjänsterna på nytt efter uppdragets slut.
För att säkerställa en långsiktig och stabil viltförvaltning planerar Naturvårdsverket att utforma fleråriga avtal. Myndigheten efterlyser samtidigt fleråriga beslut från regeringen för att säkra medelstilldelningen och skapa förutsättningar för en effektiv och hållbar svensk viltvård i framtiden.
Läs mer om: