Så mycket vilt som det finns i Sverige idag har det aldrig funnits, trots detta är det svårt att få tag på viltkött. Riksdagen klubbade igenom en livsmedelsstrategi tidigare i somras där det ska bli enklare att få tag på viltkött och både jägare samt viltslaktare har lösningar på problemet, skriver SVT Nyheter Öst

  – Vi har ju aldrig haft så mycket vilt, sedan Istiden, både både viltarter och antal vilt, så att det finns ju förutsättningar att vi ska få tag på viltkött. Men det mesta kött som skjuts förbrukas inom familjen, och en del säljer ju och det får man ju göra förutom att man inte får sälja vildsvin och björn, som kan innehålla trikiner, säger Lars Ståhl, Jägareförbundet i Östergötland till SVT Nyheter Öst

En lösning på bristen på viltkött menar Jägareförbundet är att jägarna själva får tillstånd att sälja vildsvinsköttet, eftersom det i dagsläget skjuts fler vildsvin än älgar. –

– Det skjuts för mycket vildsvin och när man har fyllt sina frysboxar, vad ska man göra då med köttet?, fortsätter Ståhl. 

På frågan om det inte går att sälja vidare till viltslakterier menar Ståhl att det är ont om dessa och att många väljer att inte åka 10-20 mil endast för att lämna ett vildsvin. 

Ulrik Saanum driver ett av viltslakterierna i Östergötlands lan och han menar att det är fler viltslakterier som skulle kunna bota bristen på viltkött. 

– Man skulle kunna göra det enklare för viltslakterier att driva verksamheten för att få tjänligt viltkött på marknaden, säger Saanum till SVT Nyheter Öst

Vidare menar Saanum att slakterierna har garanterat hög hygien och friska djur.