Många har sett filmen som vår kollega Jaktjournalen nyligen publicerade på sin hemsida, facebooksida och youtubekanal. En film som upprörde många och med all rätt. I filmen får man följa med två jägare på lodjursjakt där ett oseriöst och vårdslöst uppträdande genomsyrar hela produktionen. Jaktjournalen fick en massiv kritik för filmen, men istället för att ta till sig kritiken gick chefredaktör Daniel Sanchez ut och försvarade filmen.

Ni som läser Allt om Jakt & Vapen och följer oss i våra mediekanaler vet att jag inte är någon som kritiserar och hänger ut jägare i tid och otid. Jag har tvärt om skrivit i mina ledare att vi jägare måste bli bättre på att lösa konflikter mellan oss. Istället för att hacka på varandra i sociala mediekanaler bör vi kontakta varandra direkt och jobba för en enad jägarkår.

När jag såg denna film och Daniels försvarstal funderade jag på hur jag skulle göra. Att hänga ut Jaktjournalen och Daniel i media var då aldrig ett alternativ, utan jag beslutade mig för att göra som jag själv skulle vilja att han gjort gentemot mig i samma läge. Jag skrev ett mejl till honom, presenterade mig och framförde min förhoppning om att Jaktjournalen skulle ta bort filmen. Jag skrev även att jag hade full förståelse för hans utsatta position och att jag hoppades att han uppskattade att jag kontaktade honom direkt, istället för att jag gjorde ett pr-trick av det och hängde ut honom.

Jag fick aldrig något mejlsvar från Daniel. Istället skrev han en krönika där han publicerar mitt mejl till honom och ställer i rubriken frågan om moralpanik är det största hotet mot jakten, och på något sätt har han tolkat detta mejl som ett hot? Han försökte alltså göra ett pr-trick av detta då han egentligen borde ha gjort en pudel och rättat till sitt misstag. God etik och moral kommer aldrig bli jaktens största fiende. Det är jägare som ger jägarkåren ett dåligt rykte som är jaktens verkliga fiender.

Jag är fullt medveten om att det ibland blir fel, oavsett om det gäller jakt eller något annat. Att enskilda jägare publicerar material som är tvivelaktigt kommer vi aldrig ifrån, men en jakttidning som kommunicerar med ett stort antal läsare har ett ansvar. Ett ansvar att rätta till sina fel och sträva efter att ge en så god bild man bara kan av jakten. Denna film ger jaktmotståndare vatten på sin kvarn, den ger den stora allmänheten en negativ bild av jakten och ger nya jägare helt fel bild om hur jakt ska bedrivas. Som jag tolkar det är tyvärr Sanchez stolthet och vilja att skapa rubriker starkare än viljan att rätta till ett misstag.

Men jag vill samtidigt tacka dig Daniel, för ditt omdömeslösa handlande har gjort att jag har fått en hel del nya bekantskaper. Jag har fått ta emot ett antal meddelanden och samtal från jägare och jaktprofiler som tackat mig för att jag vågade säga ifrån och stå upp för jägarna och jakten och de är ifrågasättande över ditt agerande.

Eftersom du inte svarar på mejl utan hellre kommunicerar med mig via sociala media så svarar jag dig här. Både du och jag kommer i framtiden göra fel. Vi kommer publicera felaktigheter och göra klavertramp, för ingen är ofelbar. Nästa gång jag gör något som du Daniel tycker är fel är du välkommen att höra av dig till mig direkt så kan vi prata om det och jag ska göra mitt bästa för att rätta till felet och jag lovar dig att jag ska bemöta dig med respekt och inte försöka göra ett pr-trick av det.

Jaktmotståndarna kan vi aldrig frälsa. Men till alla er andra, ni den stora majoriteten som inte är jägare men som alltid tyckt att jakt varit någonting bra vill jag bara säga att det är verkligen inte så här jakt går till. Majoriteten av den svenska jägarkåren är ansvarstagande och seriösa i sitt utövande och jobbar aktivt för att förvalta våra viltstammar.

Johan Olsson
Chefredaktör
Allt om jakt & Vapen