I helgen avgjordes SM i bänkskytte och i klassen HV, Heavy Varmint, vann Sundsvallsbon Daniel Madsen SM-guld och han gjorde det dessutom med att sätta svenskt rekord med en imponerande skjutserie med agget, som är ett medelvärde av spridningen på fem skjutna serier med fem skott i varje serie, på 23,82 mm på 300 meter.
Allt om Jakt och Vapen ringer upp Daniel och gratulerar honom till SM-guldet och till den fantastiska skjutprestationen. Jag ber även Daniel berätta lite mer om bänkskytte som tävlingsform.

Alla som ska skjuta in sin studsare inför årets jakt har själva provat på ett visst bänkskytte och vet vad det innebär med att hitta centrum på måltavlan, men när det gäller bänkskytte som sport är det ett precisionskytte på betydligt längre avstånd, 100m, 200m och 300m.
Man skjuter med gevär i olika klasser, allt från jaktgevär till mycket speciella customvapen, byggda för högsta möjliga precision. Men vanligast är speciella LV- och HV-klass gevär. När det gäller de gevär man använder i LV, Light Varmint så får de inte överstiga 4,76 kg och i klassen HV, Heavy Varmint så är de gevärens maxvikt 6,12 kg.
Det vapen Daniel tävlar med är ett custombygge i kaliber 6 millimeter PPC. Vapnet består av ett Bat Machine-lås, Krieger pipa, Jewell-trycke och en Jari L-kolv. Som sikte använder sig Daniel av ett Leupold 45 x 45 kikarsikte.

Vid bänkskytte är det utplacerade vindflaggor på skjutbanan som fungerar som stöd till skyttarna för att med hjälp av dessa beräkna på vilket sätt kulan kan komma att påverkas av både väder- och vindförhållanden.
Daniel berättar för Allt om Jakt och Vapen att han sällan eller aldrig tränar skytte när det nästan inte är någon vind alls, då kan han lika gärna stanna hemma, utan Daniel försöker istället träna så mycket som möjligt när det är mer besvärliga väder- och vindförhållande.
– Det är enkelt att lägga upp träningen, man tar det man är sämst på och så tränar man på det. Så tränar man bort det och så tar man det man då är sämst på och så fortsätter man att träna på det.

Daniel tycker själv att hans bästa egenskap till att han har blivit duktig precisionsskytt, är hans förmåga att kunna lyssna på andra. Som ett exempel berättar han om en man han träffade 2013 och som själv hade utvecklat sin handladdningsteknik sedan 1993. Genom att verkligen lyssna till hans kunnande kunde Daniel ta de 20 åren av erfarenhet till sig och lära sig använda och utvärdera dem under en vecka.
– Träffar man många sådana personer som man lyssnar väl på så kan man få 200 år av erfarenhet, vilket är omöjligt om man ska lära sig allt själv utan att lyssna på någon annan, avslutar Daniel.

Under 2021 har även Daniel firat otroliga 100 000 totalt skjutna skott, inte bara i bänkskytte utan även i kombination av andra typer av skytte, vilket få skyttar och jägare överhuvudtaget kan komma upp till under sin livstid.

Daniel är även inbiten jägare, där hans favoritjakt är ripjakten och då framförallt för de naturupplevelser den ger oavsett väder. Han kommer i dagarna ge sig iväg tillsammans med en kompis in i den svenska fjällvärlden med sitt tält i ryggsäcken.

Allt om Jakt och Vapen önskar dig Daniel härliga dagar på fjället och dessutom tack för en trevlig pratstund.

Den som vill veta mer om bänkskytte kan gå in på deras hemsida www.benchrest.se