Det blev full pott för Danmarks deltagare i den första nordiska landskampen i viltspår med tre 1:a pris och därmed var vinsten säkrad. Finland kom tvåa, Sverige trea och Norge fyra. Sveriges Ulf Carlsson och hans Stubbkärrs Xabia blev individuella vinnare.

Text: Barbro Zetterberg

 

Det blev en varm och svettig junidag i de torra och lite kuperade sörmländska skogarna runt Svenska Jägareförbundets kurs- och konferensanläggning Öster Malma. Skogarna bjöd på mycket vilt med både hjort, rådjur och vildsvin som utmanade en del ekipage. Ett av de norska ekipagen stötte på ett dussintal hjortar som dundrade fram i skogen och störde spårarbetet. Ett annat norskt ekipage stördes av vildsvin, ett viltslag som inte finns i Norge och som doftade intressantare än blodspåret.

 

Tävlingsdagen är inne
Det var nog mer än en nerv som var i dallring denna junimorgon när alla samlades för avfärd till skogen tillsammans med sina domare. Utåt såg allt lugnt ut även om en och annan tax otåligt berättade att den ville ut i skogen och göra sitt jobb.

Det gick undan ute i tävlingsspåren och snart började det ena ekipaget efter det andra att droppa in, mer eller mindre nöjda. Redan vid elvatiden var alla tillbaka och kollegiet satte i gång under ledning av fullmäktige Lars Krantz. Efter avbrott för lunch återtog kollegiet sitt arbete. Nu var spänningen på topp! Vilket land skulle vinna och vem skulle bli individuell vinnare?

Det blev Danmark som kammade hem den ärofyllda NM-titeln i viltspår 2024. Svenska Taxklubben och Södermanlands Taxklubb säger ett stort och varmt grattis till vinnarlandet. Stort grattis också till den individuella NM-segraren, Sveriges Ulf Carlsson och hans Stubbkärrs Xabia.