Den här sommaren kan du delta i ett medborgarforskningsprojekt om vilda djurs reproduktion. SLU uppmanar allmänheten att skicka in bilder på familjegrupper eller unga individer av arter som rödräv, grävling och bäver. Dessa bilder kommer att bidra till forskningen om hur ett förändrat klimat påverkar när djuren får sina ungar.
Tidpunkten för när vilda djur får sina ungar är noggrant anpassad till den period då vegetationen är som mest näringsrik. Men vad händer när våren kommer tidigare än vanligt? Det är en av de frågor som forskare vid SLU undersöker i ett nytt forskningsprogram. Programmet fokuserar på reproduktionen hos medelstora däggdjur såsom rödräv, grävling, skogsmård, iller, fälthare, skogshare och bäver.
Frågor som forskarna vill besvara
Forskarna vill ta reda på om djuren kan anpassa födseln av sina ungar till förändrade klimatförhållanden. De undersöker också om ungarna påverkas i sin utveckling mot självständighet.
– Vi vill bland annat veta när ungarna föds och hur länge de stannar hos sina föräldrar. Och nu hoppas vi på hjälp från allmänheten. Den som ser en familjegrupp eller unga individer av dessa djur kan skicka bilder via vårt enkla webbformulär, säger Cecilia Di Bernardi, forskare på SLU.
Bilderna som efterlyses kan vara tagna med mobiltelefoner, kameror eller viltkameror.
Användning av resultaten
De insamlade resultaten kommer att användas vid den regelbundna översynen av jakttider för att säkerställa att viltförvaltningen bedrivs på ett etiskt sätt.
Klicka här för att komma till bland annat webbformulär.