Förra året köpte djurägare antidepressiva läkemedel till sina djur för nästan 990 000 kronor i Sverige. Det är mer än dubbelt så mycket sedan 2012.

För den största andelen av försäljningen står läkemedel som innehåller substansen klomipramin . Där ingår bland annat djurläkemedlet Clomicalm som är avsett för hundar med beteendeproblem.

– En av anledningarna till den ökade utskrivningen tror jag är att det nu finns ett receptbelagt läkemedel mot djurångest hos hundar, säger Lis-Marie Johansson, klinikveterinär från Bredaryd och som arbetar på Anicura djursjukhus Jönköping.

Hon tror att det också kan bero på en ökad medvetenhet angående beteendeproblem hos både veterinärer och djurägare.

– Förut kanske man bara accepterade att man hade en hund som var rädd eller aggressiv. Man avlivade den och skaffade en ny. Men nu vet man att det finns saker man kan göra för att komma till rätta med problemen, säger Lis-Marie Johansson.

Hos djur handlar det oftast mer om beteendeproblematik än regelrätta depressioner.

– Det kan röra sig om en hund som inte vill bli lämnad ensam som biter sönder saker och ylar, menar Lis-Marie Johansson.

Rekommendationen är att ta reda på orsaken till problemet innan läkemedel skrivs ut och att använda den tillsammans med beteendeträning.

källa: svt.se