Sju av de tio vanligaste jakthundraserna dör oftast av att de blir påkörda av bilar eller tåg. Medan de två mest förekommande dödsorsakerna hos andra populära hundraser – rörelsestörningar och cancer – är sällsynta hos fler av jakthundsraserna. Det visar nya Agria Breed Profiles med skadestatistik för fler än 180 hundraser. Rörelsestörning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland de mest populära hundraserna i Sverige men ovanligt hos flesta jakthundraser.

– Överlag har jakthundar lätta, smidiga kroppar och är många gånger i fysiskt gott skick, det kan bidra till att de mer sällan drabbas av rörelsestörningar, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Dock finns det enskilda jakthundar som wachtelhund och jämthund som kan få problem med bland annat knä och patella, medan taxens långa rygg kan ge besvär kopplat till ryggens diskar och kotor.

Att hundar drabbas och dör av cancer är mycket vanligt, även om djursjukvården idag kan erbjuda avancerade behandlingar. Även här särskiljer sig jakthundraserna, hos bland andra raserna drever, gråhund och tax hamnar cancerdiagnoser långt ned på listan av dödsorsaker. Orsakerna till cancer är en blandning av arv och miljö.

Förutom att jakthundar oftare blir påkörda drabbas de också av andra skador som kan har orsakats av vilt och andra ytter faktorer.

Många jakthundsraser som vorsteh, jämthund och drever drabbas oftare än andra raser av trafikdöden, men också av dödliga skador som är orsakade av vildsvin och andra vilda djur.

Att förlora sin hund i trafikdöden vill ingen vara med om och det är därför viktigt att arbeta förebyggande med exempelvis utplacering av vägvakter i väntan på fler bilar med viltsensorer. Agria rekommenderar även skyddsväst och tar bort självrisken vid eventuell skada om västen burits under jakt.

Källa: agria.se