lansstyrelsenI slutet av 2016 sköts det tre vargar på kort tid i Västerbotten. Sammanlagt kostade den jakten 240 000 kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.
Länsstyrelsen fattade ett beslut om skyddjakt på två vargar i slutet av december. En varg i Åmsele och en varg i Burträsk. Jakten gick relativt enkelt och snabbt i båda fallen.
Men i båda fallen användes helikopter. Notan för jakten i Burträsk slutade på 33 000 kronor. 27 000 kronor för helikopterfärden och 5 000 kr för Länsstyrelsens personal.

Åmselevargens jakt kostade dryga 25 000 kronor.

En annan skyddsjakt i Nordmaling var en lite mer kostsam historia. Den blev utdragen och därmed också dyrare. Det krävdes fem jaktförsök innan vargen kunde skjutas och notan slutade på 180 000 kronor. Den största delen av notan får samebyn i Nordmaling betala.

– Huvudregeln är att sökanden genomför och bekostar beviljad skyddsjakt. Samebyn får betala för helikoptern. Vi står för personalkostnaden och hundekipagen i det här fallet, säger Linda Backlund på Länsstyrelsen till SVT Nyheter.

Helikoptern kostade 121.988 kronor. Vid två tillfällen användes två hundekipage till en kostnad av cirka 20.000 kronor. Länsstyrelsens personal kostade kring 40.000 kronor under den jakten. Totalt ger detta en kostnad på 240.000 kronor.

– För oss blir det ingen stor kostnad, däremot för samebyn. Jakten var besvärligt eftersom det var så lite snö. Men samebyarna har möjlighet att söka bidrag hos Sametinget för kostnader i samband med skyddsjakt, fortsätter Backlund.

Arkivbild: Johan Olsson