Sex män har sedan 2017 varit misstänkta för att dödat en varg på en sjöis i Hälsingland. Ingen varg har hittats, trots detta har förundersökningen mot männen pågått under tre års tid. I fredags kom beskedet, förundersökningen läggs ned då misstankarna inte kunnat styrkas.

Enligt Svensk Jakt fick advokat Sven Severin, som företräder en av männen, beskedet från miljöåklagare Åse Schoultz sent på fredag eftermiddag. Severin uppger att beskedet inte var helt oväntat men att hans klient nu förstås är mycket lättad och och äntligen kan släppa det här och försöka hitta tillbaka till sitt vanliga liv igen.

Miljöåklagare Åse Schoultz har kritiserats hårt för den utdragna förundersökningen. Bland annat tolkas den av många som ett straff i sig från en åklagare med en personlig agenda. Åse Schoultz har hänvisat till bristande polisiära resurser som lett till att förundersökningen stått stilla under långa perioder. En förundersökning ska dock enligt lag utföras ”skyndsamt”, något som verkligen kan ifrågasättas om så skett i det här fallet.