1975 gick den allra första jaktmässan av stapeln i Jönköping. Nu, 48 år senare, har Elmia Game Fair slagit upp sina portar igen efter fyra års uppehåll. Vi har träffat Klas Brandt, mässansvarig för en pratstund om dagarna på Elmia Game Fair.

Mässgångarna är fyllda med nyfikna besökare som vill klämma, känna och veta mer om jaktbranschens nyheter. Solen skiner från en klarblå himmel på utearenan och det smäller tätt ifrån skjutområdet. Klas möter upp oss i mässans Presscenter för en rapport om hur årets mässa flyter på.

Klas Brandt, mässansvarig Elmia Game Fair tillsammans med Katharina Olsson, marknadschef Allt om Jakt och Vapen.

Hur känns det så här efter första dagen?
-Det känns jättebra. Det var nog en av de bästa torsdagarna i modern tid. Jag känner mig riktigt glad för många saker, dels för besöksantalet under gårdagen var så bra, dels för att besökarna till Elmia fortfarande är engagerade, intresserade och vill handla. Något annat som också är så kul att höra ifrån en del utländska utställare, är att de tycker att vår publik är kunnig och ställer rätt frågor och behandlar varorna med stor respekt. Med det sagt konstaterar jag att det är livsstilsmänniskorna som har jakt som sitt största intresse som fortfarande är de största antalet besökare även efter fyra år års uppehåll.

Det är fyra år sedan vi kunde besöka Elmia Game Fair, hur märks det?
– Det märks genom att vi ser många nya ansikten bland utställarna. En hel del nya utställare. En del människor som tidigare har varit med har kanske slutat, eller så har företagen försvunnit som en del av pandemieffekten medan andra, helt nya, har kommit till. Vi gläds åt när vi ser hur företagen satsar på årets mässa. Jag upplever att utställarna har sett fram emot att få träffa slutkonsumenten/jägaren på ett bra och välkomnande sätt. Jag upplever också att man har satsat ännu mer resurser på hur man visar upp sig.

Vad är nytt för i år?
Elmia har alltid haft intressanta föredragshållare, men i år förmedlar vi mer kunskap än tidigare. Frågorna är högaktuella och Elmia är ett utmärkt tillfälle att informera om hur det kan se ut i skogarna på sikt utifrån olika scenarions. Det kan vi göra på ett bra och proffsigt sätt utan att för den del ta ställning för eller emot. I år har vi valt att fokusera på ”tema varg”. Hur går vargjakten till och hur ska man tänka när det gäller viltförvaltning i ett vargrevir, är några av de ämnen som berörs. Jag själv har jaktmarken 30 km ifrån två vargrevir som går ihop, vilket gör att jag inte gärna släpper mina hundar på den marken.

Vad ser du fram emot resten av mässan?
-Förutom det fortsatta vackra vädret, så ser jag fram emot att få se glada, förväntansfulla besökare och få träffa lika glada och nöjda utställare. Utifrån det få starta upp och planera inför Elmia Game Fair 2025 den 29- 31 maj.

Avslutningsvis vad skulle du vilja säga till årets besökare och utställare?
-Stort tack för ert besök på Elmia. Hoppas att alla har nått era utsatta mål, att man har klämt känt och köpt och att man får fina dagar på Elmi. Samtidigt vill jag hälsa er varmt välkomna tillbaka 29-31 maj 2025!

 

Klas Brandt
Titel: Mässansvarig
Hundar: Två taxar, en egen och en inneboende (dotterns tax)
Jaktdagar/år: minst 2 dagar/veckan
Favoritjakt: Jaktlig allätare, men all jakt med hund.

Text: Katharina Olsson
Foto: Kattis Andersson