Det är med stor sorg vi meddelar att Matts-Olof Matsson lämnat oss i alldeles för tidig ålder. Ett tomrum i älgjakts- och jägarsverige som blir svår att fylla och framför allt med en enorm saknad för hans fru och barn.

Matts levde med en lungsjukdom det senaste året och ådrog sig för någon vecka sedan Covid, som till slut gjorde att hans kropp inte orkade mer.

Massa, som han kallades för, var en mycket driven person i allt han tog sig för att göra. Hans bakgrund i det militära lade grund för hans sätt att på ett noggrant, strukturellt och målinriktat sätt ta sig an alla uppgifter och frågor som han brann för. En nyfikenhet och inställning att utvecklas gjorde honom till en stark profil för jägaren och hunden i hela Sverige.

 

– Massa var en nära vän och vi har det senaste året haft daglig kontakt, hans bortgång lämnar ett stort tomrum. Han var en färgstark person med en otrolig energi som hela tiden ville framåt, säger Mats Nordwall, ordförande Jämtland/Härjedalens Älghundklubb.

 

Som ordförande i Svenska Älghundklubben och jakthundskommittén i Svenska Kennelklubben har Massa på ett målmedvetet sätt främjat inte bara för älgjakten och älghunden utan även för löshundsjakten över lag och jägarna i hela Sverige.

Massa hade även ett stort engagemang i renmarksfrågan. Det är få människor som var så insatt i just den frågan. Hans driv återfanns också i rovdjursfrågan.

När en människa lägger ner tid och själ i olika frågor blir mötena med likasinnade många och Massa beskrivs med kärleksfulla ord av vänner och bekanta där ödmjukhet och värme är nyckelorden i hans personlighet.

 

– Massa kom att bli min bästa vän de sista åren. För mig var han en väldigt ödmjuk person med otroligt varmt hjärta. Hade man svårigheter var han där och hjälpte, säger Urban Nilsson, vice ordförande i Svenska Älghundklubben.

 

– Matts-Olofs bortgång kom verkligen som en chock. Det är så klart framför allt en enorm förlust för hans familj eftersom han togs ifrån dem alldeles för tidigt, men även för hela älgjakts- och jägarsverige. Jag lärde känna Matts-Olof när vi startade tidningen Älghunden tillsammans och sedan dess har vår relation vuxit till en nära vänskap. Matts-Olof var en otroligt aktiv ordförande i Svenska Älghundklubben, men han var även en entreprenör, och främst av allt en hängiven familjefar. Något han alltid stolt lyfte fram i våra samtal var sin fru och sina barn, något som är värt att nämna när vi pratar om honom.

Han brann verkligen för sin älghundklubb och han strävade alltid efter att utveckla klubben och ta den in i framtiden. Att det koncept vi har idag med livesända SM-tävlingar blev verklighet, är till stor del Matts-Olofs förtjänst, och detta är något han och jag pratat åtskilliga timmar om.

Jag kommer komma ihåg honom som en otroligt seriös och karaktärsstark person, som alltid stod vid sitt ord, men utöver det var han även en fantastisk vän som jag visste alltid fanns där om det skulle behövas. Han var även en stark röst i debatten kring renmarksutredningen, och hans engagemang i för hela jägarsverige var stort.

Massa som hans vänner kallade honom är någon som jag och många med mig kommer komma ihåg för all framtid. Jag kommer komma ihåg hans varma person och alla intressanta samtal vi haft tillsammans. Tack för allt Massa.

Johan Olsson, chefredaktör på tidningen Allt om Jakt & Vapen.

 

Matts-Olof Matsson blev 65 år. Våra tankar går till hans familj, vänner och bekanta.

Vila i frid!