AniCura ger här goda råd när julen närmar sig och våra hem fylls av underbara dofter från julbak, glögg, hyacinter och inte minst från granen. Julen är en tid som kan innebära ökade risker för våra hundar, alltifrån choklad till fet mat och presentsnören. AniCura har här samlat de viktigaste tipsen för våra hundar för att vi ska kunna njuta av en fröjdefull jul tillsammans.

När du julsäkrar hemmet är det viktigaste att tänka på att vissa saker kan vara direkt giftiga för våra husdjur. Choklad, särskilt mörk choklad som innehåller höga halter kakao, är farligt för hunden eftersom det innehåller stora mängder teobromin. Teobromin påverkar bland annat hundens nervsystem och hjärt- och kärlsystemet.

– Vi människor njuter gärna av choklad i jultider, men för hundar kan det vara giftigt. Därför gäller det att ställa undan chokladen så inte hunden snor åt sig en bit, säger AniCuras chefsveterinär Sandra Douglas.

Det finns även andra faror i julmaten. Vi vill ofta skämma bort våra husdjur under högtiderna och ge något extra gott i matskålarna. Men det kan ställa till det rejält.

– Fet och salt mat kan vara skadligt för både katt och hund, likaså russin och ett flertal sorters nötter.  Även om det är lockande att bjuda hunden eller katten från det egna julbordet så gör man klokt i att hålla sig till sådant som de är vana att äta, säger Sandra Douglas.

Julblommor förgiftar

Det är inte bara julmaten och julgodiset man ska vara uppmärksam på. Andra lurande faror är presentsnören, julgranskulor av glas, glitter och julväxter. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är populära växter att dekorera med, men giftiga både för hundar och katter.

AniCuras sju bästa tips för en säker jul

Ge inte hunden eller katten överbliven mat från julbordet. Fet mat kan utlösa allvarliga mag-tarmbesvär. Lök och vitlök är farligt för hundar.

Ställ undan chokladasken. I choklad finns teobromin som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad ask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.

Se upp med glitter och presentsnören. De kan lätt fastna i mage och tarm.

Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder tassar och granbarr är svårsmälta för både hund och katt.

Var försiktig med levande ljus. Lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus. Ett ljus kan lätt ramla omkull när ett nyfiket djur är framme.

Var aktsam med julblommorna. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är giftigt för både hund och katt.

Lämna inte jäsande bulldeg framme. Den kan bli ett byte för hunden och orsaka akuta magproblem. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.

Symtom på förgiftning

Tecknen på att ditt husdjur har blivit förgiftat varierar beroende på vad de fått i sig. Symtom som svaghet, illamående, kräkningar, skakningar och påverkad medvetandegrad bör väcka misstänksamhet. Vissa typer av förgiftning ger akuta symptom, medan andra kommer gradvis efter några dagar eller till och med veckor. Det är därför viktigt att omedelbart ta hunden till veterinären om man misstänker förgiftning. Kommer djuret i tid till veterinären är prognosen ofta god eftersom man då har möjlighet att tömma maginnehållet genom framkallad kräkning.