Vi går nu in i en härlig tid med mycket jakt på schemat. Majoriteten av oss på redaktionen jagar och vi skrapar ihop en hel del jaktdagar under en jaktsäsong. Mycket av tiden i skogen spenderar vi tillsammans med våra jakthundar och det är något speciellt att starta en höstmorgon i en färgpalett av höstlöv som spelar i vinden.

Inför höstens och vinterns jakter har vi fått in en hel del pejlar som ska testas och däribland MiniFinder Rex. Rätt använd är pejlen en mycket bra investering som bland annat är till god hjälp vid injagning av unghundar men kanske framför allt är en säkerhet om din hund jagar i närheten av vargrevir eller rör sig vid trafikerade vägar, järnvägar eller är i närheten av vattendrag under senhösten.

MiniFinder Rex är en stor nyhet i litet format som har kommit ut på marknaden för oss jägare och framför allt hundförare. En liten och nätt puck som väger endast 100 gram och med obegränsad räckvidd som sänder via 4-G nätet. Den låga vikten är en fördel om du vill komplettera med ett halsband från till exempel Garmin som kommunicerar via VHF-bandet. Eller om du har en hund av mindre format. Den smidiga designen gör den även lätt att fästa på exempelvis en sele.

Minifinder Rex har en inbyggd antenn, en tät och solid byggd enhet vilket borgar för en helt vattentät enhet. I en sådan konstruktion finns inte risken att få ett antennbrott vilket du har i en enhet med synlig antenn.

Rex kopplas till jaktappen MiniFinder Hunter som har ett stort utbud av funktioner. Via appen kan du bland annat välja att skicka olika vibrationsmönster till halsbandet. Med träning är det en funktion som kan vara användbar vid inkallning, dressyr eller om du på något sätt behöver korrigera din hund. Dessa vibrationer är så pass starka att även hundar med tjock päls ska reagera. Via appen kan du även slå på en led-lampa, vilket kan vara en livsavgörande funktion om din hund är nära en trafikerad väg nattetid. Du kan även ringa upp spårningsenheten och prata med hunden, något vi testat och vet fungerar. Rex har skallindikator så när din hund skäller får du notiser i appen och du får även information om ljudnivå.

Appen är användarvänlig med tydliga symboler och menyer. Du hittar alla de nödvändiga funktionerna som exempelvis att sätta ut taggar för pass och rita in jaktområden. Du kan skapa jaktlag och även planera in datum för jakter och mycket mer. Via appen kan du även få hjälp via guider och användarmanualen.

MiniFinder Rex ska enligt tillverkaren klara upp till 100 timmar aktiv användning utan laddning.

Vi på Allt om Jakt & Vapen är i full färd med att testa MiniFinder Rex och ska fortsätta med det under denna säsong. Någon gång under 2024 kommer vi ut med ett stort test av olika pejlar och där kommer ni att kunna läsa en full recension av MiniFinder Rex.

Vi ser med glädje fram emot en förhoppningsvis händelserik höst med bra jakter och framför allt bra hundjobb.

MiniFinder Rex kostar 4.990 kronor, och med det ingår ett års abonnemang – som därefter kostar 699 kronor per år. Alla som vill följa din hund och använda appens funktioner, gör det dock helt kostnadsfritt. Appen MiniFinder Hunter är kompatibel med Apple och Android, samt inom kort även till PC. Garanti 3 år.