Fredrik Mårtensson från Undersvik blev under måndagskvällen den 14 oktober inskriven i historieböckerna då han fällde det första kronviltet i Sörby-Undersvik-Arbrås kronskötselområde, det var dessutom hans första kronvilt någonsin.

Fredrik berättar att han tillsammans med sin sambo och kusin tryckt igenom några skogsbackar nere i byn under söndagen och då upptäckt att det uppehöll sig kron i ett mindre skogsparti nedanför berget.

På måndagskvällen åkte de ut igen för att passa vid åkrarna runt skogspartiet, i fall att de fortfarande var kvar i området. Fredrik erbjud sin kusin att sitta vid några gamla balar som stod kvar på åkern, men han trodde mer på den västra sidan av dungen och valde ett pass där istället. Det var Fredrik glad för, efter en stund knakade det till och en ensam kalv kom ut på åkern vid hans pass.

– Kalven var nog på väg till en annan dunge och rörde sig ganska snabbt, men jag visslade till och kalven stannade till precis mellan två balar där jag lyckades fälla den med ett bra skott, berättar Fredrik.

Kronvilt har funnits länge på området och kronskötselområdet är inne på sitt femte år men inget har fällts förrän nu. Av tilldelningen kvarstår nu en hind och en hjort med max 8 taggar.