Med försommaren kommer inte bara värmen – utan även fästingarna. Och eftersom fästingar kan bära på allvarliga sjukdomar utgör de en hälsorisk – inte bara för hunden utan faktiskt även för dig. Om man tänker promenera med hunden i skogen eller i områden med högt gräs är det nu dags att påbörja en förebyggande behandling om man vill skydda sin hund mot fästingbett, loppklåda och eventuella sjukdomar.

Fästingar trivs särskilt i skogsområden och på myrar, men man kan stöta på dem var som helst där det finns högt gräs – även i trädgården. Lyckligtvis är de flesta fästingbett ofarliga, men vissa fästingar bär på bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar som borrelios och hjärnhinneinflammation. Dessa sjukdomar kan vara livshotande för både människa och hund.

Fästingar och loppor kan förflytta sig från hundar till människor. Många gillar att gosa i soffan med hunden eller att den kanske får den sova i sängen på natten? Människor och hundar har ett nära förhållande, och därmed riskerar hela hushållet att drabbas av fästingar och loppbett. Det är därför en bra idé att använda en fästingprodukt med avskräckande effekt.

Lyckligtvis kan man skydda såväl sin hund som sig själv och sin familj genom att använda fästingprodukter för hundar. Det finns flera olika typer: halsband, tabletter och spot-on-produkter för utvärtes bruk. De skyddar mot sjukdomar och din hund slipper plågas av bett och klåda.

Det finns flera olika receptfria produkter på marknaden och vissa fungerar redan innan fästingen har bitit sig fast och loppan lagt sina ägg. Vissa är utvecklade speciellt för hundar och skyddar inte bara mot fästingar, loppor och löss utan även mot myggor, sandflugor och stickflugor. Välj den dosering som passar hundens storlek vilket anges på de olika preparatens förpackningar.

Om du är osäker på vilken fästingprodukt som är rätt för just din hund kan du fråga din veterinär eller apotekspersonal.

Fakta om fästingar:
• Fästingar finns i den svenska naturen mellan mars och november.
• Fästingar finns ofta i såväl skogs-, myr- och ängsområden som i buskvegetation och högt gräs.
• Fästingar kan bära på bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar som borrelios, ehrlichios/anaplasmos (fästingfeber) och TBE (hjärnhinneinflammation).

Källa: Boehringer Ingelheim