Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, skriver i ett pressmeddelande att en film om den svenska skogens roll i klimatomställningen har fått första pris vid den internationella filmfestivalen World Media Festival i Hamburg.

Filmen heter “Skogen ­­– räcker den?” och tilldelades första pris i klassen miljödokumentärer. Den handlar om hur förväntningarna på den svenska skogen växer snabbare än skogen själv, när Sverige ställer om till en grön bioekonomi.

Storyn bygger på nya forskningsresultat och visar att vi redan använder skogen till max – och det innan vi påbörjat den gröna omställningen för att flyga och köra på skog, göra kläder av träfiber och bygga mer trähus.

–  Det här är ett så viktigt och aktuellt ämne att det känns helt på sin plats med ett prestigefyllt pris. Budskapet är väl avvägt. Problemet blir belyst från flera olika vinklar och det blir tydligt att det inte finns några enkla lösningar, säger Annika Nordin, programchef för Future Forests och den som beställt filmerna.

–  Vi har lyckats berätta om de här komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningar på ett spännande sätt – det känns jättebra, säger Sverker Johansson vid Bitzer Productions AB som producerat filmen åt Future Forests. Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Källa: slu.se