Fjällräven har gjort stora framsteg de senaste decennierna, men arten är fortfarande starkt hotad. Trots positiva resultat från årets inventering är fortsatta insatser avgörande för att säkra dess överlevnad i framtiden.
Årets undersökning visar att populationen ökat från 40–60 individer runt år 2000 till nuvarande uppskattning på 582 vuxna fjällrävar. Under inventeringen registrerades totalt 139 kullar, varav 72 i Sverige, 64 i Norge och tre i Finland.
Insatser som gör skillnad
De senaste årens bevarandeinsatser har haft en betydande effekt. Utfodring vid lyor har förbättrat fjällrävens chanser att överleva under perioder med låg gnagartäthet, och rödrävsjakt har minskat hotet från en av fjällrävens största konkurrenter.
– Resultatet av insatserna för att förbättra fjällrävens bevarandestatus visar att det är möjligt att vända negativa trender. Beståndet är ändå långt ifrån livskraftigt och fortsatta åtgärder och övervakning krävs för att populationen ska bli långsiktigt livskraftig, säger Malin Åhl, handläggare på Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.
Inventering och samarbete
Samarbetet mellan Sverige och Norge, som formaliserades 2015, har varit en viktig del i arbetet för att rädda fjällräven. Sedan 2022 deltar även Finland i övervakningen.
– Inventeringen utförs i två etapper. På vintern undersöks aktiviteten vid lyor och på sommaren räknas antalet föryngringar vid de lyor som registrerades under vintern. Utifrån detta uppskattas sedan antalet vuxna individer, säger Malin Åhl.
Trots de framsteg som gjorts visar fjällrävens situation att långsiktigt och omfattande bevarandearbete är avgörande för att skydda hotade arter.
Källa: Naturvårdsverket