Inför ökande utbrott av fågelinfluensa i flera europeiska länder har Jordbruksverket den 27 november fattat beslut om att etablera högriskområden i södra Sverige. Syftet är att minimera risken för smittspridning och skydda både tamfåglar och vilda fåglar. Specifika regler införs för fjäderfäns ägare inom dessa områden.

För att adressera den ökande risken för fågelinfluensa har Jordbruksverket beslutat att identifiera och skapa högriskområden i södra delarna av Sverige. Åtgärden kommer att omfatta särskilda regler och riktlinjer för de som håller fjäderfän och andra fåglar inom dessa områden. Det övergripande målet är att minimera risken för smittspridning och skydda både tamfåglar och vilda fåglar från sjukdomen.

Upprättandet av högriskområden baseras på olika faktorer, inklusive historiska data som kartlägger områden där risken för smittspridning generellt sett är högre. Denna strategi möjliggör en mer riktad och effektiv insats för att bekämpa fågelinfluensan.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Djurägare inom de angivna högriskområdena ombeds att implementera robusta smittskyddsrutiner för att minska risken för smitta hos sina fåglar. Det understryks även vikten av att omedelbart kontakta veterinär vid upptäckt av kliniska symtom, produktionsavvikelser eller ökad dödlighet bland fjäderfän och andra fåglar i fångenskap, vilket kan indikera närvaron av fågelinfluensa.

Erfarenheter från tidigare situationer i Sverige visar att risken för utbrott inte enbart är kopplad till om fjäderfäns hålls inomhus. Därför betonas nödvändigheten av att även förhindra indirekt kontakt med vilda fåglar för att effektivt begränsa spridningen av fågelinfluensan.

 

De kommuner som ligger inom högriskområdet, och där särskilda regler gäller, är:

Blekinge län – Samtliga kommuner: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby, Sölvesborg

Gotlands län – Gotlands kommun

Hallands län – Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

Kalmar län – Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

Skåne län – Samtliga kommuner: Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge

Västra Götalands län – Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

Östergötlands län – Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

 

För ytterligare information, allmänna råd och regler, klicka in på Jordbruksverket