Lars Berge tilldelades i onsdags bokförlaget Natur & Kulturs debattbokspris 2019 för boken Vargattacken. Han får priset för sin enträgna research och avslöjandet om att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Prissumman är 250 000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Boken handlar om olyckan på Kolmårdens djurpark 2012, då en djurskötare dödades i varghägnet. Lars Berge beskriver vad som ledde fram till den förödande händelsen och hur ledningen för Kolmården valde att bortse från varningarna för att kapitalisera på vargarna. Författaren beskriver även hur bilden av det mytomspunna djuret förändrats över tid och vilka idéer som den moderna människan projicerar på naturen.

Juryns motivering: 
Lars Berge tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2019 för att han med enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Berge visar hur en övertro på vår förmåga att förstå och tolka naturen, tillsammans med vårt eget flockbeteende, hindrar oss från att se även de tydligaste varningstecken – med förödande konsekvenser för både människor och djur.

Källa: nok.se