Den digitala tidningen helahalsingland.se rapporterade om en man som på promenad med sin hund under lördagskvällen blev förföljd av en varg. Mannen fick använda sig av stenar mot vargen för att kunna försvara sig när han plötsligt under promenaden stod öga mot öga med den oskygga vargen.

Tidningen kan berätta att den förmodade vargen är en varg som är född i Björåsreviret och rör sig på kommungränsen mellan Bollnäs och Ovanåker. Det förmodas vara samma varg som under en tid visat ett oönskat beteende och närmat sig människor i området.

I slutet av februari fick Länsstyrelsen i Gävleborg ta emot två ansökningar om skyddsjakt på en närgången varg i samma område men länsstyrelsen valde att säga nej till ansökningarna med motiveringen, ”för att skyddsjakt ska kunna genomföras måste det finnas risk för allvarlig skada, eller hög sannolikhet att det inträffar”.

Sone Persson som är naturbevakare vid Länsstyrelsen i Gävleborg bedömer att uppgifterna om den närgångna vargen är trovärdiga och säger till helahälsingland.se

–Nu har vi en ny situation som vi får ta ställning till. Jag har pratat med mina chefer redan under lördagskvällen, och vi förväntar oss en ny ansökan om skyddsjakt möjligtvis redan till veckan.

– Det är ytterst ovanligt att rovdjur gör så här. Den påvisar ett oönskat beteende från rovdjur. De ska vara i skogen, och känna en viss skygghet. Men den här tiken har på något sätt accepterat att hon är i närheten av oss, säger Sone Persson.

Den 28 mars planerar länsstyrelsen att möta Sörängsborna på hembygdsgården för att ha en öppen dialog gällande vargen.