Svenska forskare har gjort ett experiment med att jämföra varg- med alaskan huskyvalpar för att förstå varför vissa vargar blev domesticerade av människan. Vargarna kom från djurparker, endast en vecka gamla för att bli riktigt präglade på människor, och hundarna från en draghundsuppfödare. De hålls åtskilda men behandlades och levde under exakt samma förhållanden.

Forskarna ville undersöka vad det var som gjorde att människor och vargar fann varandra för 15 000 år sedan. Man gjorde olika typer av tester på samtliga djur med jämna mellanrum och efter ett tag kom man fram till att det förmodligen var lekfullheten hos vissa vargar som gjorde att just de blev utvalda av människor att vistas i deras närhet.

Alla valpar var lekfulla men det som skilde vargarna och hundarna åt var att när vargarna blev äldre tappade de flesta lusten för att leka med människor. Men en del av dem ville fortfarande apportera saker och busa med människor. Så forskarna tror att egenskapen lekfullhet gjorde att just de vargarna blev utvalda av människor och på sikt utvecklades till hundar.

Källa: fof.se