Hund och vargforskaren Per Jensen presenterar en intressant studie i sin bok ”Den missförstådda hunden”. Jeremy Koster, som är en amerikansk antropolog, har studerat Mayangna folkets liv under flera år. Detta folk lever djupt inne i Nicaraguas regnskogar, långt ifrån modern civilisation. De lever som vi i västvärlden gjorde för tusentals år sedan. Alla män är jägare och hundar är deras viktigaste redskap.

När de jagar släpper de iväg sina hundar som på egen tass och låter dem leta upp bytesdjur och beroende på vilket slags djur hundarna hittat ger de olika slags skall ifrån sig. Med andra ord måste jägarna både lära sina hundar att leta efter rätt slags bytesdjur samt själva lära sig att höra skillnad på skallen. det sistnämnda för att avgöra om det är lönt att leta upp sin hund för att jaga bytet eller om det är bättre att spara energi och vänta tills nästa skall kommer, som förhoppningsvis berättar att det är ett byte som är mer värt.

Då Koster undersökte vilka män som kvinnorna föredrog valde de till hundra procent de som var bra jägare. i en annan undersökning skulle de berätta vilka män som de ansåg vara sexigast och då föll ofta valen på män med god hundkunskap. Förmodligen för att de vet att de män som förstår sig på hundar ofta är goda jägare.

källa: Boken ”Den missförstådda hunden” av Per Jensen