En sjuk räv som hittades i Gränby, Uppsala, har visat sig bära på rävens dvärgbandmask. Detta är första gången som parasiten påträffats i Uppsala län, och fyndet leder nu till fortsatt undersökning i området.
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nyligen bekräftat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. Parasiten upptäcktes hos en avlivad räv som visade tecken på undernäring och äldre bitskador. Räven påträffades i Gränby, i nordöstra Uppsala, och provet analyserades inom ramen för den nationella övervakningen av dvärgbandmask, ett projekt som inleddes 2021 och löper fram till 2024. I denna övervakning ingår analyser av rävspillning och avföringsprov från döda rävar runt om i Sverige.
Planerar uppföljning
Analysen av rävens avföringsprov dröjde något, då en ny och effektivare analysmetod nyligen validerats. Efter sommaren kunde proverna undersökas, och resultatet från Uppsalaräven visade närvaro av Echinococcus multilocularis, känd som rävens dvärgbandmask. Detta fynd innebär att SVA nu planerar en uppföljning genom att samla in ytterligare prover från spillning och döda rävar i närliggande områden för att avgöra om smittan är etablerad i regionen.
Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog vid SVA, beskriver fyndet som betydelsefullt men inte oväntat i en landsomfattande övervakning och menar att enstaka fall av parasiten kan påträffas i nya områden, men att detta är första gången dvärgbandmask påträffats i Uppsala län. Uppföljningsstudien kommer att fokusera på att bedöma om parasiten är ett isolerat fall eller om det finns en spridning bland rävpopulationen i närområdet.
Hantering av livsmedel
Även om dvärgbandmask påträffas sällan och endast hos enstaka rävar i Sverige, har två mindre områden, i Uddevalla och Gnesta kommuner, identifierats som lokala spridningsområden sedan smittan först upptäcktes i landet 2011. För mer information om dvärgbandmask och säker hantering av livsmedel som kan påverkas, rekommenderas allmänheten att besöka webbsidor hos Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.