Årets sommar i Sverige har för de flesta varit en fantastisk vädersommar med många soltimmar och höga dagstemperaturer och på många håll även varmt på kvällar och nätter. Många är ute och reser och inte ovanligt är att hunden eller hundarna får följa med på utflykts- eller semesterresan.
Trots att vi ständigt blir påminda om att aldrig lämna hunden i bilen så sker det mer eller mindre dagligen att hunden sitter kvar i bilen när man själv har annat att uträtta. Tänk då på att det blir fort varmt i en bil även om rutorna i bilen är öppna och hunden tillhör en djurart som inte har förmåga att svettas utan de reglerar sin kroppstemperatur genom att hässja.

Svenska Kennelklubben gjorde själva en temperaturkoll på hur varmt det kunde bli i bilen även om rutorna fram var nere ca 3 cm så skilde det inte så mycket mellan att till viss del ha rutorna nere och mot att ha dem igenstängda. Med en yttre temperatur på plus 24 grader, soligt med lätta skyar var det mellan 44/52 grader med rutorna till viss del öppna och 48/55 grader med dem helt stängda. Att hunden då snabbt blir överhettad är enkelt att förstå men ändå händer det att hundar blir kvar i bilen, lämnade eller bortglömda med ödesdigra konsekvenser som följd. Om hundens kroppstemperatur överstiger 42 grader börjar allvarliga förändringar ske med kroppens proteiner och celler, vilket i värsta fall kan leda till döden för hunden.

Lättare former av värmeslag kan behandlas av djurägaren. Det första som bör göras är att omedelbart hjälpa till att sänka kroppstemperaturen genom att erbjuda kallt vatten, hålla hunden i stillhet och kyla kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten. Det är bra att följa upp mätningen av kroppstemperaturen ungefär var 5:e minut tills temperaturen har kommit ner till 39,5˚C. Kroppen kan fortsätta att kylas ner även efter att nedkylningen avslutats eftersom pälsen fortfarande är blöt. Allvarligare fall av värmeslag kräver vård på djursjukhus eller djurklinik.

Det är dessutom den tid på året de flesta av oss jakthundsägare börjar förbereda våra jakthundar inför hösten med olika konditionshöjande aktiviteter och även här måste man tänka på värmen. Tecken på värmeslag under konditionsträningen kan vara att hunden plötsligt faller ihop och inte orkar resa på sig och kan i värsta fall även drabbas av kramper.