I Västra Götaland har vildsvinen inom länet generellt minskat men däremot finns det områden där vildsvinen har ökat. Ett sådant område är i trakterna av nordöstra Göteborg. Hitintills har man lyckats skjuta ett tiotal av dessa men nu vill kommunen använda fordon i samband med jakten då den bedrivs i områden där bland annat kriminella gäng finns etablerade.

Robert Karlsson som är jakt- och viltsamordnare på Göteborgs stad säger till Göteborgs-Posten att säkerhet är den viktigaste prioriteringen i samband med skyddsjakten och att tillstånd att skjuta vildsvinen med fordon skulle hjälpa till att både lokalisera vildsvinen och skjuta dem. Men Robert Karlsson tillägger också att det är en fråga om trygghet för jägarna.

– Det handlar om att skyddsjägarna ska slippa gå runt i tätorten med vapen mer än nödvändigt, för det kan ju upplevas som väldigt skrämmande för allmänheten, säger han och fortsätter:

– Om kriminella skulle få syn på en skyddsjägare som är ute nattetid så är det tryggare att kunna vara i närheten av en bil än att sitta helt öppet ute i terrängen – utrustningen är ganska kostsam, säger Robert Karlsson till tidningen.

En ansökan om att få använda fordon i samband med jakt har skickats in till Länsstyrelsen i Västra Götaland. Enligt Robert Karlsson brukar det kunna gå ganska snabbt att få ett beslut då det är bråttom, vilket han menar att det är i det här fallet.