I delar av den finska staden Esbo hör människor vitkindade gäss skräna om mornarna. Då gässen flyger lågt över gräsmattan kommer hunden Rita hack i häl. Rita är Esbo stads senaste insats för att hantera de stora flockarna med vitkindade gäss som spatserar runt på gräsmattorna. Det är Hannu Luoto som leder Rita i kopplet medan Hannu Holmström står på avstånd och fotograferar.

– Min roll är att observera fåglarna, säger Holmström.

Hans ska räkna fåglarna samt anteckna hur de reagerar på hunden och när de återvänder till gräsmattan. Han följer fåglarnas beteende ur ett etologiskt perspektiv.

Orsaken att Luoto och Holmström fått uppdraget att jaga vitkindade gäss med hund är att Esbo stad vill ha gåsfria gräsmattor. Staden har enligt Holmström fått klagomål på hur gräsmattorna ser ut eftersom de vitkindade gässen trivs bra där de hittar gott om mat.

– Då en stor mängd gäss håller till på gräsmattorna uppstår det lerlik avföring och människor blir irriterade. Man kan inte ha en picknick eller spela fotboll på gräsmattan, säger Holmström.

Holmström är väl medveten om den debatt som ämnet förorsakar. Han berättar att han stött på flera olika åsikter. Några vill att gässen ska skjutas och andra att de ska lämnas helt i fred. Vi gör ett mellanting och försöker med en mjuk metod, säger han.

Meningen med projektet är att de vitkindade gässen, då de dagligen jagas bort av hundar ,ska lära sig vilka gräsmattor de är välkomna på och vilka de ska hålla sig borta från.

Vitkindade gäss är fridlysta varför man egentligen inte får jaga dem med hund men Esbo stad har fått ett specialtillstånd från Närings-, miljö- och trafikcentralen. Staden får använda så kallade passiva metoder där kopplade hundar ingår.

– Vi har ett specialtillstånd som är giltigt i tre år och vi ska rapportera en gång om året vad vi gör och vilken effekt det får, säger Holmström.

Källa: svenska.yle.fi