I förra veckan meddelade polisen i Finland att de misstänker en systematisk import av vargar samt uppfödning av varghybrider på flera orter i landet. Sedan 2016 är det dock olagligt att importera, föda upp och sälja varghybrider i Finland.

Forskningsprofessor Ilpo Kojola från naturresursinstitutet Luke, menar att motivet bakom vargimporten och varghybriderna är ett mysterium. Kojola tror att det handlar om att personer vill ha varghybrider som husdjur eller använda dem till någon slags aktivitet.

– Med tanke på att det redan finns ett brett spektrum av hundraser som kan användas vid olika sorters sysslor eller arbeten samt som husdjur, så ser jag inget klart motiv bakom en uppfödning av varghybrider, säger Kojola.

Polisen ser inte heller något annat motiv bakom verksamheten än att det handlar om uppfödning av husdjur. Förundersökningsledare, kriminalkommissarie Anne Hietala vid Helsingfors polisinrättning säger att polisen misstänker att en del vargar importeras för att hållas som husdjur, och att de används inom avel.

Hietala menar att det kan vara så att renrasiga vargar används för att avla fram hybrider som är genetiskt så nära en varg som möjligt. Kojala påpekar att varghybrider har ett helt annat lynne än hundar, till exempel klarar de inte av att läsa människor. Varken Hietala eller Kojola tror att hybriderna släpps ut i den finska naturen. Om så är fallet vore det förödande för den finska vargstammen.

Källa: svenska.yle.fi