I Norge har man konstaterat att hälften av de som tar den norska varianten av Jägarexamen inte kommer ut på jakt. Det här vill Norska Jeger- og fiskerforbund, NJFF, ändra på och erbjuder nu de som precis klarat sin jägarexamen något de kallar Intro Jakt och som vänder sig till den som inte har haft möjlighet att komma ut på jakt tidigare. Det är Statskog, fjällstyrelserna och NJFF som arrangerar träningsjakter för småvilt, bland annat ripa, skogsfågel och rådjur, och storvilt som älg och vildren.

Deltagarna i det som kallas Intro jakt får möjlighet att jaga tillsammans med erfarna jägare och instruktörer i bra jaktområden. Genom Intro Jakt finns ett antal olika möjligheter att stifta bekantskap med olika jaktformer, antingen gratis eller till starkt reducerat pris.

Till Extraavisen säger Espen Farstad som är informationschef på NJFF att Into Jakt är ett system som fler förstagångsjägare borde använda sig av.

Det är bland annat Statsskog SF, fjällstyrelserna och några privata markägare som ger förstagångsjägare möjlighet till en fri jakt. Till Extraavisen säger Espen Farstad
– Här kan man ta sig till några av Norges finaste fjällområden, till ett reducerat pris. Det är ett otroligt bra erbjudande för den som står inför sin första jaktsäsong.

Men även för den som exempelvis till största delen bara nyttjat någon eller några jaktformer och inte kommit i kontakt med andra har även de en möjlighet att nyttja Intro Jakt.
– Det här är något som mer erfarna jägare som vill vidga sina vyer också bör vara medvetna om. Har du jagat ripa ett tag, men undrar om vildrensjakt är något för dig, kan du prova på det tillsammans med erfarna jägare i en trygg miljö, säger Farstad till Extraavisen.