En jägaren var på rävjakt, men sköt en hund som han trodde var en vildkatt. Mannen dömts till dagsböter för djurplågeri, enligt Hallandsposten. Jägaren friades i tingsrätten eftersom de ansåg att han bara varit lite oaktsam men hovrätten menar att jägaren borde ha försäkrat sig om att det var en katt han sköt.

Hunden sköts från 20 meters håll varför jägaren borde ha sett vad det var för djur som kommit inom skotthåll . Jägaren hade dessutom fått information om att en hundägare med en hund kommit in i området via radio. Hundägaren tilldöms ett skadestånd. Hunden överlevde men behövde veterinärvård.

Efter händelsen har många undrat om jägare har rätt att skjuta om de gör bedömningen att det rör sig om en vildkatt. I tidningen ATL yttrade sig en jurist från Svenska jägareförbundet om att en jakträttsinnehavare har rätt att avliva en katt som kan antas vara övergiven eller förvildad. Till exempel om jakträtten inte ligger i närheten av bebyggelse och katten saknar halsband och därför betraktas som hemlös.

Källa: aftonbladet.se