I söndags kunde webbtidningen jnytt.se berätta om en älgjakt i Hökensås i närheten av Jönköping, där en jägare med sin hund ställdes öga mot öga med en större varg. Man bedrev älgjakt i området när jägaren, som gick som hundförare, stötte på vargen vid ett nyslaget rådjur. Vid den första kontakten drog sig vargen först undan men i samband med att hunden kopplades så kom vargen tillbaka och ställde sig och morrade bara 10 – 15 meter ifrån jägaren och hunden.
Jägaren upplevde att han inte hade något annat alternativ än att avlossa ett varningsskott och sköt i en stubbe i närheten av vargen. Vargen lommade då i väg och försvann in i skogen.

Till jnytt.se säger jaktledaren att det är lite oroväckande att vargen inte avvek fast hunden var kopplad och att det är något nytt att ta hänsyn till när man bedriver älgjakt med ställande eller stötande hundar i området.

-Vi hundförare har nu kontakt med varandra. När vi ser vargspår varnar vi varandra i närliggande jaktlag, för jakthundarnas skull. Även jaktledarna håller kontakt.

Vargspårare från länsstyrelsen i Jönköpings län ska ha varit ute för att försöka säkra spår vid det slagna rådjuret. Enligt Linda Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen så hade många spår försvunnit eller fördärvats innan länsstyrelsen personal var på plats. Troligen hade nysnö och att andra rovdjur flyttat rådjurskadavret gjort att spåren inte gick att säkra vilket gör att en formell bekräftelse på vargobservation inte kan göras.

-Vi kan inte se om det var en varg som attackerade då rådjuret hade blivit konsumerat av andra djur som räv och dylikt, säger Linda Andersson till jnytt.se

I området har man sett spår från vad man tror är olika vargar och frågan ställs nu av jägarna om det kan vara ett vargrevir som är på väg att etableras i området kring Hökensås.