Nästan 30 stenmårdar har avlivats i trakterna av Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad. Djuret hör inte hemma i den svenska naturen och arbetsgruppen Invasiva Arter behöver nu allmänhetens hjälp.

Svenska Jägareförbundet har en avdelning som arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket för att förhindra förekomst av invasiva arter. I gruppens arbete med att hantera förekomsten av stenmårdar i nordöstra Skåne och Blekinge har de i märkt att dessa djur har en förkärlek för att ta sig in i villors vindar.

– Om det är värmen eller något annat som lockar in djuren är osäkert. Men de tar sig ofta in där och ställer till med stor oreda, säger P-A Åhlen projektledare i ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet

Under förra veckan avlivades ytterligare ett djur. Och det är osäkert hur många som finns kvar i området. Och nu uppmanas husägare att hjälpa till.

– Vill ni hjälpa oss i arbetet att ta bort stenmårdarna ur området Sölvesborg, Bromölla o östra Kristianstad så gå gärna upp på din vind och titta om det finns tecken efter stenmård där. Typiska tecken är att isoleringen är förstörd och spillning.

Tipsa oss, i så fall gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26 så kan vi göra DNA-analyser på spillningen. Om det är stenmård så kommer vi och tar bort djuren, säger P-A Åhlen.

Tipsa Invasiva arter
E-post: Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se
Tipstelefon: 070-3399326

Mer information:
Invasiva.se
Presskontakt:
Per-Arne Åhlén 070-3765963