I ett pressmeddelande skriver Svenska Jägareförbundet att de vill bidra till att minska nedskräpningen av naturen. Därför har årsstämman tagit beslut om att förbundet ska verka för att ta bort plastförladdningar i hagelammunition.

– När det finns möjligheter att ta steg för att göra jakten mer miljövänlig ska vi göra det, säger Torbjörn Larsson.

I alla hagelpatroner finns en förladdning. Denna är idag oftast tillverkad av plast. När skottet avlossas flyger plasten iväg med hagelsvärmen och hamnar i naturen. Nu vill Svenska Jägareförbundet att plasten byts ut mot ett material som naturen kan bryta ned, utan att det kommer ut några giftiga eller olämpliga ämnen.

En tomhylsa kan – och ska – plockas upp, men det är inte praktiskt möjligt med förladdningen.

– Vi har tagit kontakt med ammunitionsindustrin och framfört våra önskemål. Det finns lösningar som motsvarar vad vi vill åstadkomma. Vissa utländska tillverkare har redan tagit fram plastfri hagelammunition, men dessa finns ännu inte i Sverige. Nu vill vi sätta press på tillverkarna – från ett konsumentperspektiv – så att plastförladdningar försvinner helt.

– Viltköttet är det mest klimatsmarta valet av kött. Vi tar nu steg mot att göra köttet till det mest miljövänliga valet också, säger Torbjörn Larsson.