SVT Nyheter Småland skriver på tisdagen att bristen på ledig jaktmark har lett till att privata jaktarrangörer ser en chans att tjäna pengar på jägare som är marklösa. I Småland kan man till exempel få betala 500 kronor per hektar för en jaktmark på 120 hektar med väldigt få djur.

– Arrendepriserna har rusat upp på många ställen. Det har blivit en statussymbol att jaga och då är det många företagsledare och höga banktjänstemän som arrenderar markerna för de här otroliga summorna, säger Håkan Hellgren, kursledare på jaktarrangören Skandinaviska jakt och fiske, till SVT Nyheter Småland.

Ett av de största problemen med de höga priserna är att vissa markägare utnyttjar detta genom att sälja korta och vanligtvis mycket dyra jaktweekends. Hellgren menar att detta har en negativ inverkan på både viltvården och leder till att den svenska jakten blir till en klassfråga. 

– Det drabbar den vanliga jägaren, Svensson-jägaren, som vill bedriva viltvård och är intresserad av friluftsliv. I mina ögon så förstörs jakten när det är så mycket pengar inblandat, säger Hellgren till SVT Nyheter Småland