De skiftande väderförhållandena, från sträng kyla till mildare perioder och tillbaka till kyla, har fått renarna från flera samebyar att söka sig upp på fjället. I Girjas sameby har man tagit det drastiska beslutet att avlysa ett omfattande område för jakt och fiske på grund av förändrade betesförhållanden.

I Gällivares nordligaste kommundel har Girjas sameby beslutat att avlysa fyra jaktområden och två fiskeområden, Urtti och Jiertta, fram till den 31 maj. Det avlysta området sträcker sig från Pirttijärvi vidare västerut, söder om Kebnekaise mot Kaitumjaure och Kaisejaure. Vanligtvis håller samebyn sina renar i skogsområden under denna tid på året, men på grund av förändrade betesförhållanden har beslutet fattats att föra upp renarna på fjället.

– Vi i vår grupp flyttade direkt upp på fjället efter skiljningen. Andra flyttade mot skogen, men renarna vände om, säger Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby.

Efter det tidigare beslutet från Högsta domstolen har samebyn fått befogenhet att självständigt fatta beslut om jakt- och fiskeförbud inom sitt fjällområde. Reaktionerna inom jakt- och fiskekretsar har varit snabba och intensiva.

– Jag har hört att det har varit en del på sociala medier. Men för oss finns det inga alternativ. Vi har ingen annanstans att ta vägen med renarna, säger han.

Samebyar Laevas och Gabna, har följt efter och flyttat upp sina renar på fjället. Där har man ännu inte tagit ställning till om det kommer att bli nödvändigt att ansöka om avlysningar för exempelvis skotertrafik.

– Vi får se hur det utvecklar sig, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

 

Källa: SVT Nyheter/Norrbotten