Den 15 oktober är det dags utse vinnaren i utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” som varje år delas ut vid Svenska Franchisegalan på Grand Hôtel i Stockholm. I år är det fastighetsmäklaren HusmanHagberg, restaurangkedjan Grekiska grill & bar samt jakt- och fiskespecialisten Jaktia som är finalister.

Utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” är Svenska Franchise Föreningens eget pris som delas ut till en fullvärdig medlem, granskad och godkänd enligt de europeiska etiska reglerna, som lyckats skapa tillväxt och lönsamhet och samtidigt fungerar som en god ambassadör för företagsformen.

Jaktia, som är Sveriges största rikstäckande butikskedja för jakt- och fiskeutrustning med 35 butiker från Sjöbo i söder till Kiruna i norr och ytterligare 25 butiker i Danmark och Norge, är ett exempel på en bransch som har gynnats av en ökad efterfrågan av produkter kopplade till ett aktivt friluftsliv utomhus. Samtidigt har det senaste året inneburit andra utmaningar för att anpassa verksamheten.

– Vi har ökat vår omsättning, fått fler medlemmar och öppnat nya butiker. Tack vare en stark och väl fungerande central inköpsorganisation har vi hela tiden kunnat leverera rätt produkter till våra kunder. Det, i kombination med att vi snabbt ställde om och genomförde många av våra marknadsaktiviteter utomhus, har gjort att vi har vuxit under den här utmanande perioden. Att uppmärksammas som en av finalisterna till ”Årets Franchisekedja” är ett erkännande av vår duktiga butikspersonal som verkligen kan det här med jakt och fiske, säger Jaktias vd Lars Martinsson.