Årets jaktsäsong har börjat. Det är viktigt att förbereda din hund för jakten i skogarna och att skydda den mot vildsvinsattacker. AniCura tipsar om första hjälpen för din jakthund.
Den första september drog älgjakten i gång i norra Sverige och nu i oktober är det dags för de södra delarna av landet. I år får kanske en och annan jakthund stanna kvar i hemmen i och med att den afrikanska svinpesten konstaterats i Västmanland. Hundar kan inte smittas av sjukdomen men kan precis som människor bära med sig smittämne och därmed indirekt sprida sjukdomen.
För hundarna är jaktsäsongen såväl rolig som påfrestande och det är viktigt att du förbereder hunden på bästa sätt. För att hunden ska orka med jakten är det viktigt att den motioneras regelbundet. Att hårdträna hunden kort inpå jaktsäsongens start är olämpligt.
– Låt motionsdosen öka successivt och var observant på vad hunden verkar orka med, säger Sandra Douglas som är chefsveterinär på AniCura.
Under de senaste åren har det rapporterats om en stor ökning av antalet vildsvinsskador hos hundar under jaktsäsong. Den senaste statistiken från Agria visar att skadorna har ökat med 173 procent mellan 2015 och 2020. Det är viktigt att veta hur du ska agera som hundägare om olyckan skulle vara framme.
– Hundar som jagar i områden där det kan finnas vildsvin bör alltid förses med en särskild skyddsväst som skyddar hunden mot skador orsakade av vildsvinets vassa betar, säger Sandra Douglas.
Om olyckan är framme – AniCuras första-hjälpen tips för jakthundar:
Sårskador: Ta alltid med ett första hjälpen-kit på jakten så att du är förberedd om olyckan skulle vara framme. Spola rent såret med koksaltlösning och lägg ett bandage för att förhindra att såret blir smutsigt. Vid kraftiga blödningar behöver du lägga ett tryckförband. Tänk på att sår, till exempel sticksår från vildsvinsbetar, kan se små ut på ytan medan skadorna under huden eller på inre organ är omfattande. Uppsök alltid veterinär för bedömning.
Benbrott: Försök att lägga ett skyddsbandage för att stabilisera benet. En ihoprullad tidning eller en pinne kan användas för ytterligare stabilitet. Var försiktig så att du själv inte blir skadad – en hund som har brutit benet kan ha mycket ont och försöka försvara sig!
Chock: En hund som råkar ut för ett trauma eller en större blödning kan hamna i chock. Undersök följande:
– Slemhinnorna: Normalt sett ska de vara ljusrosa, vid chock blir de i stället bleka.
– Andning: Räkna antal andetag under en minut, normalt tar hunden 10–30 andetag per minut.
– Puls: Normal puls hos hund är 70–120 slag/minut. Pulsen kontrolleras enklast på insidan av låret. En snabb, ytlig puls kan vara tecken på chock.
Misstänker du att hunden är i chock så håll den varm med filtar och gärna även med din egen kroppsvärme, uppsök veterinär snarast möjligt.
Om hunden är okontaktbar/medvetslös: Kontrollera om hunden har puls, om den andas och om pupillerna svarar på ljus genom att dra ihop sig.
Om du tror att hunden drabbats av hjärtstopp är det viktigt att agera omgående. Hjärt-lung-räddning utförs med hunden liggande på sidan. För att hitta hjärtats placering så böjer du frambenet bakåt längs med bröstkorgen och vid armbågsspetsen ligger då hjärtat. Utför kompressioner med handloven över hjärtat, arbeta med raka armar. Utför 30 snabba kompressioner (antalet kompressioner bör vara omkring 100/minut) och därefter blåser du in luft två gånger genom hundens nos. Undvik att lyfta huvudet från underlaget när du gör inblåsningarna.
Det är svårt att rädda livet på en hund som får ett hjärtstopp ute i skogen, så snart du kan bör du transportera hunden till veterinär.