jarvzooloSvenska Rovdjursföreningen överklagade licensjakten tidigare i år men Förvaltningsrätten avslog överklagan. Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska Rovdjursföreningen berättar för SVT Nyheter Uppsala att föreningen tycker att jakten är onödig.
– Det är totalt sett få angrepp av lodjur på tamdjur i Mellansverige, skadorna är inte så omfattande att de motiverar en massa jakt, säger han.

Fyra lodjur får skjutas under mars månad i Uppsala län och lodjursstammen bedöms må ganska bra. Ungefär 70 djur rör sig i länet enligt den senaste inventeringen. Trots det har det inte jagats några lodjur här sedan 2013.

– Det har varit brist på snö och brist på rapporter, så vi har inte kunnat göra bra inventeringar helt enkelt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen till SVT Nyheter Uppsala.
Regeringens direktiv är tydliga: Lodjursstammen ska vara livskraftig, men samtidigt inte bli för stor så att djuren orsakar skada på våra tamdjur. I Uppsala län är det främst får och hjortar i hägn som fallit offer för lodjur.

Man kan ju också fråga sig om det gör någon större skillnad för de som har tamdjur att få fälla fyra lodjur?

 

– Det kan man ju diskutera, men det finns ju också möjlighet att ansöka om skyddsjakt om man har direkta problem. Det är separat funktion som inte har med licensjakten att göra, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen till SVT Nyheter Uppsala.

Lodjursjakten är omdiskuterad från flera håll och om den överklagas eller inte få de närmaste veckorna utvisa.

Arkivbild: Johan Olsson