Vill du sälja eller ge bort vildsvinskött direkt till privatpersoner? Från och med den 4 november 2024 gäller nya krav på registrering och utbildning för att säkra köttets kvalitet och spårbarhet.
För att som jägare kunna sälja eller ge bort hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner krävs att du anmäler dig till det officiella vildsvinsjägarregistret. Du måste också genomgå utbildningar inom viltundersökning och säker hantering av vildsvinskött, vilket är avgörande för att garantera säker leverans.
Registreringen och utbildningarna gör att du årligen får möjlighet att sälja upp till tio vildsvin och ytterligare tio oavhudade vildsvin direkt till privatpersoner. Viktigt att notera är att köttet ska analyseras för att säkerställa att det inte innehåller trikiner. Beroende på var i landet du jagat kan köttet även behöva testas för cesiumhalter.
Så anmäler du dig
Registreringen sker enkelt via Länsstyrelsens e-tjänst. När du är registrerad får du ett bevis och en unik kod, vilken används för att garantera spårbarhet vid försäljning och donation av vildsvinskött.
Utbildning i hantering och hygien
Innan försäljningen kan påbörjas måste du som jägare genomgå utbildning i både viltundersökning och säker hantering av vildsvinskött. Denna utbildning, som hålls av av Livsmedelsverket godkända utbildningsanordnare, ger kunskap om mikrobiologiska risker, hygieniska rutiner, provtagning och köttets spårbarhet – avgörande faktorer för en säker och laglig försäljning. Mer information finns på Livsmedelverket.