Krister Berg har utsetts till Årets Naturfotograf 2023 av Naturvårdsverket. Med denna utmärkelse, som har delats ut i 33 år, följer en prissumma på 25 000 kronor.

 

– Krister Berg är årets naturfotograf 2023. Han tilldelas priset för sitt enastående öga och förmåga att se storheten i det lilla landskapet i vår svenska natur. Krister Bergs bildkonst, oftast uttryckt i svartvitt, tar betraktaren in i ett genialiskt formspråk som endast är förbehållet de största av fotografer. I denna tid då miljömedvetenhet och hållbarhet är av yttersta vikt är Krister Berg också ett föredöme, då hans bilder ofta är hämtade från hans närmiljö, säger Björn Risinger, generaldirektör.

Krister Berg föddes 1962 i Piteå och växte upp i en familj med starka band till fjällen och skärgården. Denna naturuppväxt tände tidigt hans intresse för fotografi. Under sina studieår på 1980-talet började han fotografera och valde senare att bli yrkesfotograf. På 2000-talet genomförde han omfattande naturfotoprojekt, inklusive boken ”Södra Lappland” och en detaljerad dokumentation av Piteälven. Sedan 1996 är Krister medlem i föreningen Naturfotograferna.

–Så fantastiskt roligt att bli uppmärksammad på det här viset. Jag brinner för närnaturen och den betydelse den har för stadens invånare. Det finns magi runt hörnet, säger Krister Berg.

Årets Naturfotograf-utmärkelsen från Naturvårdsverket hedrar fotografer som visar framstående skicklighet och engagemang för naturvård och som genom sitt arbete bidrar till att lyfta fram naturvårdsfrågor i Sverige.