Taxen Märta dödades av ett vildsvin i söndags i en villaträdgård i Onsala och nu är många Onsalabor upprörda över situationen med vildsvinen. Kungsbacka kommun menar att de inte har möjlighet att få bort vildsvinen.

– Det är en obehagligt även för oss att vi har invånare som är oroliga och rädda. Vi vill ju inte att det ska hända något. Jag tror att det svinet som attackerade Märta förmodligen var sjukt eller skadat. Jag tror inte jag har hört talas om vildsvin som har gjort så förut, det kan inte ha varit ett vildsvin som mår bra, säger Hanna Ångman, kommunekolog på Kungsbacka kommun.

Kommunen använder sig av två åtgärder för att stoppa vildsvinens framfart. Det handlar om samverkansjakt där jägare skjuter av så många vildsvin som möjligt samt att skyddsjägarna anordnar drev, där vildsvinen pressas upp tillbaka till skogen.

– Vildsvinen kommer inte att försvinna helt utan det handlar om att vi vill försöka att begränsa. Vi sitter lite bakbundna eftersom vi är små markägare och bara har jakträtt inom våra marker. Vi blir låsta av att vi inte kan ta in jägare på privatägd mark. Åtminstone inte utan tillstånd, säger Hanna Ångman.

Källa: svt.se