Filmen är producerad av Jakt och Gemenskap

Grundidén om Ladies Open var det Matts-Olof Mattsson ”Massa” som startade. Han tyckte det skulle hittas på något nytt inom älgjakts-Sverige helt enkelt. Efter att det hade funderats på denna idé så beslutades det att det skulle testas och genomföras 2023. Då sattes det ihop en arbetsgrupp inom detta.

Det har varit en berg- och dalbana kring hela detta evenemang, med frågor som: Startfält? Kommer vi ens få ihop ett startfält med åtta startande? Kvinnliga domare? Var finns dom? Provmarker, provläsare, mat, logi, resor till och från förläggning samt till provmarker, allergier. Ja, listan kunde göras hur lång som helst och 27 oktober kom närmare och närmare.

Och två veckor innan tävlingen, i den mest hektiska tiden, så kom beskedet att Massa hade gått bort efter en tids sjukdom. Men vi fick veta att han var rätt bestämd innan sin bortgång att Ladies Open skulle genomföras. Det spelades dessutom in en dokumentärfilm från detta evenemang som kommer sändas på Jakt och gemenskaps ­kanal på YouTube.

Men hur blev det då? Vi fick in totalt 115 anmälningar till Ladies Open, 115!

Under september samlades vi Järvsö, där tidningen Allt om Jakt & Vapen har sin redaktion. Väl där fick vi snygga till oss för att sedan sätta sig i deras studio för att spela in lottdragningen. Vi fick till åtta startplatser, så lokalklubbar drogs först, sedan drogs startande hund från respektive lokalklubb. Startlistan bestod av sex jämthundar, en gråhund och en Östsibirisk laika. Efter det drog vi flertalet reservhundar, de två första från de lokalklubbar som inte fick en ordinarie startplats.

Personalen på Allt om Jakt & Vapen är otroligt duktiga på att klippa och trixa må vi ändå säga, det kom ganska många grodor ur munnen som hoppade kors och tvärs under inspelningen. När denna var klar och alla var nöjda med materialet så publicerades detta i Allt om Jakt & Vapens YouTube-kanal och deras hemsida.

Hannah Elversson och Malin Landén.

Hannah Elversson och Malin Landén. Foto: Johan Björk.

Tävlingsdags

Vi samlades på Gimo vandrarhem torsdagen den 26 oktober. Vi började samlingen med en tyst minut för Massa och sedan serverades en pastasallad som vi ”roddat” ihop på plats. Domare och provmarker delades ut och för en del så var den kommande natten inför tävlingsdagen något sömnlös. Det fanns väldigt olika erfarenheter just att gå jaktprov, en del var riktigt erfarna som till och med har kennel, andra hade nästan aldrig släppt deras familjemedlem på skogen.

På morgonen den 27 oktober började folk komma in till det gemensamma köket där vi servade frukost redan vid 06:00 och stämningen var väldigt god men något nervös. De startande drog i väg ut till skogs då vi hade släpptid klockan 08:00, medan vi satte oss i bilen för att fara och hämta maten som skulle serveras på kvällen.

Sopplunchen stod redo när de första började komma tillbaka och då var kollegiet redo så det rullade på allt eftersom alla ramlade in. De flesta hundar hade fått tag på älg under dagen och ett och annat vildsvin hade motionerats. Sedan drog det ihop sig till middag och prisutdelning. Till middag serverades det exotisk planka och potatissallad.

Vi drog i gång prisutdelningen och placeringarna blev enligt faktarutan. Middag och prisutdelning avklarades och det var väldigt trevligt!

Sammanfattningsvis tycker vi att denna tävling var fantastiskt roligt, både att genomföra men också att startande med flera tycker att det blev lyckat.

Vi är otroligt glada och tacksamma att Östsvenska Älghundklubben var snabba att hjälpa oss med provrutor när det krånglade och att de var väldigt snabba att skaffa fram domare då vi fick avhopp av två domare med kort varsel på grund av sjukdom, därav var det några manliga domare med på tävlingen.

Tack till domare, provläsare som satt på distans, sponsorer och Östsvenska älghundklubben. Men också stort tack till Svenska Älghundklubben, speciellt Urban, Sebastian och Tomas L! All stöttning, pepp och erfarenhet har varit guld värt! Och att vi fick äran att genomföra detta. Nu är vi lite trötta efter dessa intensiva dagar, men oj så roligt vi haft!

Vi hoppas vi ses igen, på något sätt!

Haresjöens G-J Tassi och Birgitta Löfgren.

Vinnaren av Ladies Open 2023: Haresjöens G-J Tassi och Birgitta Löfgren. Foto: Privat.

Resultat

  1. Bergslagen: Haresjöen´s G-J Tassi med ägaren Birgitta Löfgren, 63,5 poäng.
  2. Jämtland/Härjedalen: Albertssons Jaga med hundförare Lisa Karlsson, 33,5 poäng.
  3. Gävleborg: Beardbass Ilja med ägaren Ewa-Lena Nordell, 27 poäng.
  4. Sydsvenska: Beckarydets Egon med ägaren Josefine Tjäderborn, 22 poäng.
  5. Gävleborg: Beardbass Gry med förare Filippa Nordell, 21 poäng.
  6. Östsvenska: Slokhattens Dimma med förare Victoria Blom, 12,5 poäng.
  7. Västsvenska: Näsjämtens Extra med förare Petra Bergström, 6,5 poäng.
  8. Västernorrland: Karl-Oskarsgårdens Astok med ägare Rebecka Johansson, 23 poäng (brutet prov).

Text: Malin Landén och Hannah Elversson