I och med att vargstammen växt sig stark har även situationer där människor och vargar kommit i kontakt med varandra ökat. Många av situationerna har upplevts som direkt hotfulla där vargarna kommit in på för nära håll och dessutom visat aggressivitet. Senaste var det en kvinna i trakterna av Sölvesborg som var ute för att rasta sina två hundar när hon mötte två vargar och som inte backade undan utan istället närmade sig henne och hundarna. Till tidningen Sydsvenskan berättar hon att hon skrek och flaxade med armarna men det skrämde inte vargarna där den ena var så pass nära henne som en meter.
– Vargen var har helt fokuserad på hundarna. När jag skrek tittade den på mig men sedan direkt på hundarna igen.

Trots att hon backade undan, skrikandes och gestikulerande, gav sig inte vargarna av utan fortsatte efter henne. När ytterligare en kvinna dök upp efter vägen valde vargarna att vika undan och försvinna in i skogen. Till tidningen säger kvinnan att mötet har kommit att påverka henne. Vanligtvis är hon ofta ute i skog och mark. Ibland under längre perioder men nu känns det inte längre lika lockande.

Länsstyrelsen i Stockholm ordnar vargvandringar
Just för att bemöta folks rädslor inför ett vargmöte anordnar Länsstyrelsen i Stockholm vargvandringar för att lära människor att de inte behöver frukta vargen. Under vandringen kommer man bland annat få lära sig hur man ska hantera ett vargmöte. I ett inslag i TV4 Nyheterna säger Ingemar Parck vilthandläggare vid länsstyrelsen Stockholm.

– Klart man kan vistas ute i naturen, man kan möta varg, men det är ingen större risk med det. Många kan känna en oro att göra det. Ser man en varg kan man skrämma undan den om den kommer nära genom att klappa händerna och ropa och uppmärksamma vargen på att ”vi är här”.