Dina rester efter den medhavda matsäcken på utflykten kan sprida vidare afrikansk svinpest till vildsvin och grisar inom lantbruket, därför går nu Länsstyrelsen ut och uppmanar till varsam hantering av matavfall.

Sjukdomen finns i flera länder i Europa, bland annat i de Baltiska länderna och det finns risk att den kommer till Sverige.

– Vi har under några år bedömt en höjd risk för spridning och risknivån i Sverige ligger på en 3:a av 6, säger Karl Ståhl, expert på Afrikansk svinpest vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Anledningen till att detta lyfts nu är för att uppmärksamma personer som är ute i skog och mark. Viruset kan finnas i fläskkött som inte är helt värmebehandlat, till exempel korv och charkuterier som är torkat, kallrökt eller rökt. Det kan även finnas i rått kött.

– Samtliga myndigheter som är insatta är oroliga för att det ska ske en spridning via matavfall, säger Lena Malm, veterinär vid Länsstyrelsen i Uppsala.

– För att undvika att smittan sprids ska man vara noggrann vid avfallshantering utomhus men allra helst bör man ta hem avfallet och slänga, fortsätter hon.

Källa: svt.se